Stiekem een gesprek opnemen met je baas, mag dat?

Stiekem een gesprek opnemen met je baas, mag dat?

Steeds vaker nemen werknemers een gesprek met hun werkgever op. Een opname van dat lastige gesprek met je leidinggevende is zo gemaakt met je telefoon.
Maar mag dit eigenlijk wel? En mag je deze opname gebruiken als bewijs in een procedure?

Opnemen gesprek is toegestaan
De hoofdregel is simpel. Wanneer je zelf deelneemt aan het gesprek mag je hiervan een opname maken. Je hoeft niet om toestemming te vragen aan je gesprekspartner en je hoeft het zelfs niet te melden. Je mag dus een opname maken van een gesprek met je leidinggevende, collega of bijvoorbeeld het gesprek met de bedrijfsarts. Dit kan soms handig zijn om achteraf nog eens terug te luisteren wat er precies is gezegd en door wie.

Maar let op, je mag niet alle gesprekken opnemen. Het is strafbaar als je een opname maakt van een gesprek waaraan je zelf niet deelneemt. Bijvoorbeeld als je een gesprek opneemt tussen twee collega’s. Ook mag je niet zomaar een gesprek tussen jou en je leidinggevende op social media plaatsen.

Bruikbaar in een procedure?
Stel, je bent op staande voet ontslagen omdat je werkgever je verdenkt van diefstal. Je wordt per direct naar huis gestuurd. De volgende dag ga je terug naar je werk om je spullen in te leveren. Nogmaals vertel je je leidinggevende dat jij echt niets hebt gestolen. Je leidinggevende begint hard te lachen en zegt “er is ook helemaal niets gestolen, dit is gewoon een goedkope en makkelijke manier om jou te ontslaan’. Boos vertrek je naar huis. Gelukkig heb je wel een opname gemaakt van het gesprek.

Je start een procedure om je ontslag aan te vechten. Mag je de opname van het gesprek als bewijs gebruiken? Ja! De meeste rechters accepteren dit als bewijs. In een civiele procedure wordt “onrechtmatig bewijs” namelijk niet snel buiten een procedure gelaten. Het achterhalen van de waarheid staat voor de rechter voorop. Dat jij de privacy van je gesprekspartner hebt geschonden, betekent dus niet dat het bewijs door de rechter niet wordt toegelaten.

Kortom, een gesprek met je werkgever mag je opnemen en kun je als bewijs gebruiken in een procedure. Dit betekent echter niet dat het verstandig is om zomaar alles op te nemen. Als je werkgever erachter komt dat je stiekem een gesprek hebt opgenomen, kan dit namelijk van invloed zijn op jullie (goede) werkrelatie.

Heb jij een gesprek met je werkgever opgenomen en wil je hier iets mee? Of heb je als werkgever het vermoeden dat je werknemer gesprekken opneemt en dit wellicht tegen je gaat gebruiken? Wij helpen u graag verder. Neem contact met één van onze advocaten op.

Sanne van Dooijeweert