29 okt OR-leden opgelet: Heeft de OR wéér een adviesaanvraag ontvangen met de tekst ‘GEHEIM/CONFIDENTIAL’?
Een belangrijk discussiepunt tussen de bestuurder en de OR is de (strekking van de) geheimhoudingsplicht. Met regelmaat krijg ik vragen van OR-en over opgelegde geheimhouding bij adviesaanvragen. De OR wordt ernstig beperkt in de uitvoering van zijn werkzaamheden doordat de OR zijn achterban dan niet kan raadplegen of informeren. Terwijl dat de werknemers zijn die de OR heeft gekozen en waartegenover de OR verantwoording moet afleggen.
Lees in deze blog hoe de OR op geheimhouding kan reageren en wat de OR hiertegen kan doen.
Wanneer kan de bestuurder geheimhouding opleggen?
Er zijn twee vormen van geheimhouding: geheimhouding over zaken- en bedrijfsgeheimen en geheimhouding die door de bestuurder wordt opgelegd in een concreet geval.
De OR krijgt met meer bedrijfsgevoelige informatie te maken dan een werknemer. Bij bedrijfsgeheimen kun je denken aan productieprocessen, algoritmes, marketingconcepten, klantenlijsten, overeenkomsten met leveranciers, etc. Deze informatie kan ontzettend nuttig zijn voor de concurrent en het uitlekken van deze informatie kan schadelijk zijn voor het eigen bedrijf. Om te voorkomen dat derden kennis kunnen nemen van deze informatie is in de WOR een ‘algemene’ geheimhouding aan OR-leden en commissieleden van de ondernemingsraad opgelegd over deze informatie. Deze vorm van geheimhouding levert over het algemeen niet veel problemen op voor de OR omdat over dergelijke informatie de achterban niet behoeft te worden geraadpleegd.
Anders is het als de bestuurder bij de bespreking van een bepaald onderwerp geheimhouding oplegt over dat onderwerp en over de daarbij uitgewisselde documenten. Bijvoorbeeld als de bestuurder geheimhouding afroept over een document met betrekking tot arbeidsvoorwaarden (zoals pensioen). De OR kan nu niet de achterban raadplegen, maar weet ook niet op voorhand hoe de achterban hiertegenover staat.
Deze geheimhouding mag door de bestuurder niet lichtvaardig worden opgelegd. Zo moet het gaan om specifieke bedrijfsgevoelige informatie, mag de geheimhouding enkel incidenteel worden opgelegd en dient daarbij geconcretiseerd te worden:
- waarop (op welke gegevens etc.) de geheimhouding ziet,
- voor wie de geheimhouding geldt en
- voor wie niet en
- voor hoe lang de geheimhouding wordt opgelegd.
Een groot misverstand is dat de OR bij geheimhouding geen externe deskundigen kan inschakelen. Dat kan namelijk wel. De deskundige zelf is via de WOR namelijk ook aan de geheimhouding gebonden net als de OR. In de praktijk wordt daarnaast vaak nog een extra geheimhoudingsverklaring getekend ter verduidelijking van de ernst van de geheimhouding.
Wat zijn de consequenties van schending van de geheimhouding?
Indien de bestuurder meent dat het OR-lid de geheimhoudingsplicht opzettelijk heeft geschonden dan kan hij overwegen om arbeidsrechtelijke maatregelen te nemen tegen het OR-lid. Het arbeidsrechtelijke gevolg van schending van de geheimhouding kan ontslag (op staande voet) zijn. Let op, de bestuurder kan daarnaast aangifte doen bij de politie wegens schending van geheimhouding. Dit is vooralsnog niet voorgekomen.
Wat kan de OR doen tegen onterecht opgelegde geheimhouding?
Voor OR-leden bestaat er een groot spanningsveld tussen geheimhouding en het raadplegen of informeren van de achterban. De OR is immers gekozen door zijn achterban en wil zijn achterban zo goed mogelijk vertegenwoordigen. Indien geheimhouding is opgelegd wordt achterbanraadpleging fors belemmerd.
De OR kan eerst bij de bestuurder aangeven dat de geheimhouding in dit specifieke geval niet redelijk is, omdat het belang van het raadplegen van de achterban groter is. Blijft de bestuurder desondanks bij zijn standpunt, dan kan de OR de geheimhouding aanvechten bij de kantonrechter. De kantonrechter wordt dan verzocht de geheimhouding op te heffen. De kantonrechter zal dit verzoek toewijzen als de bestuurder bij de afweging van de belangen niet in redelijkheid tot het opleggen van geheimhouding had kunnen komen. De belangen die dan worden afgewogen zijn: het belang van de geheimhouding voor de bestuurder tegenover het belang van werknemersbetrokkenheid en draagvlak. Noemenswaardig is nog dat de behandeling van het verzoek bij de kantonrechter openbaar is. Reden te meer voor de bestuurder om in goed overleg met de OR heldere afspraken te maken over de geheimhouding.
Vragen? Neem gerust contact op met Muriël Nolet
[:nl]Werknemer schendt geheimhoudingsbeding per ongeluk. Boete verschuldigd? [:]