15 mei Adviesrecht van de OR in de snelkookpan!
De Coronacrisis slaat ongenadig hard toe in de economie en het einde is nog niet in zicht. De 1,5 meter samenleving wordt het nieuwe normaal en bedrijven treffen voorbereidingen. Inmiddels is duidelijk dat zelfs een reeks van overheidsmaatregelen voor bedrijven niet genoeg zal zijn om op lange termijn te overleven. Reorganisaties zijn onvermijdelijk. OR, laat je niet omver blazen!
Bij veel bedrijven worden op het moment reorganisaties voorbereid. Het voorbereiden van een reorganisatie kan parallel lopen met de aanspraak op de NOW-regeling. Zolang de reorganisatie-ontslagen maar niet tijdens het genieten van de subsidie plaatsvinden. Tenminste, dat geldt tot 1 juni a.s. Daarna mag een werkgever waarschijnlijk én loonsubsidie ontvangen én reorganiseren. In mijn praktijk zie ik dat sommige bestuurders de (C)OR in de haast buiten spel proberen te zetten. Betoogd wordt dat er snel gehandeld moet worden om erger te voorkomen en een adviestraject alleen maar vertragend werkt.
Verkort adviestraject?
Het is begrijpelijk dat de bestuurder snel wenst te handelen, maar dat neemt niet weg dat reorganisatiebesluiten adviesplichtig zijn en blijven, ook in tijden van crises. Bestuurder en OR kunnen afspreken hoe adviestrajecten kunnen worden versneld zonder af te doen aan de zorgvuldigheid en de medezeggenschap. De volgende tips helpen daar bij:
- Vraag actief naar informatie over de (omzet)cijfers en hoe het bedrijf er nu voorstaat (informatierecht)
- Op die manier is de OR vroegtijdig op de hoogte en kan een reorganisatie worden voorzien
- Wijs de bestuurder op zijn verantwoordelijkheid. Hoe completer de adviesaanvraag is, hoe sneller de OR kan adviseren
- Verkort de adviestermijn zo nodig. Zijn er vaste termijnen voor advies afgesproken tussen OR en bestuurder? Bijvoorbeeld een termijn van 6 weken? Treedt dan in overleg met de bestuurder om de termijnen tijdelijk, vanwege de huidige omstandigheden, te verkorten tot bijvoorbeeld 2 weken. Zolang bestuurder en OR daarmee akkoord zijn kan dat (opnieuw) worden afgesproken
- Plan spoedig de overlegvergadering
- Ook in crisistijden dient de bestuurder maatregelen te nemen om de sociale gevolgen voor het personeel op te vangen. Het staat de OR vrij nu alvast na te denken over welke maatregelen van belang zijn voor het personeel. Denk bijvoorbeeld aan omscholingskosten, want gelijksoortige bedrijven hebben mogelijk een vacaturestop. Maar ook een hogere (transitie)vergoeding of opleidingskosten zijn goed om te overwegen.
- Is er al een sociaal plan van kracht? Onderzoek dan of de coronacrisis aanleiding geeft om extra maatregelen voor het ontslagen personeel op te nemen.
Bedrijfs- of concurrentiegevoelige informatie?
In mijn praktijk zie ik met regelmaat dat de bestuurder belangrijke informatie niet met de OR wenst te delen omdat het om bedrijfsgevoelige of concurrentiegevoelige informatie zou gaan. ‘Ik kan de informatie niet delen omdat de concurrent er dan mee vandoor gaat’ is een veel gehoorde opmerking. Specifiek voor dergelijke vertrouwelijke informatie is nu juist de geheimhouding in de WOR neergelegd. De bestuurder kan deze desgewenst opleggen. Geen reden dus om informatie niet te delen.
Welke informatie?
Welke informatie dient bij een reorganisatie te worden gedeeld met de OR? Alle informatie waarvan de OR denkt dat die relevant is. Dit is in beginsel dus ter beoordeling aan de OR.
Alle hens aan dek!
De coronacrisis vraagt van OR en bestuurder het uiterste. Juist in deze tijden is medezeggenschap van belang, omdat de OR zowel de continuïteit van de onderneming als de belangen van het personeel voor ogen houdt. Bestuurder en OR zullen beiden zo snel mogelijk willen schakelen. Dat kan met bovenstaande tips over het adviesrecht in de snelkookpan.
Meer tips of juridisch advies nodig? Neem vrijblijvend contact op met Muriël Nolet via nolet@ungernolet.nl of bel 085-782 28 01. Unger Nolet Advocaten is gespecialiseerd in het arbeids- en medezeggenschapsrecht.